Taekwondo-club-chung-gun-vzw

 Bronzen medaille voor Vera Moens op het WK te Vladivostok juli 2011

           

           

Van 29 tot 31 juli 2011 had het wereldkampioenschap taekwondo stijl (poomsae) plaats te Vladivostok.
Vera Moens die in  mei 2011 de Europese titel behaalde was voor België de enigste deelnemer op het WK. Louis Michez haar trainer en coach geloofde in haar kansen. Met een droom in de bagage vertrokken we op 24 juli richting Rusland. Bij de registratie bleek dat er 13 deelnemende landen waren in de masterklasse 2 voor dames. Sterke tegenkandidaten waren ingeschreven waaronder Chinees Tapei, Rusland, USA en Iran.
Er dienden 2 ronden doorlopen te worden. Slechts 8 zouden doorgaan naar de finale. Met nieuwe doboks aan, die dik, zwaar en geel van kleur waren moesten we het veld op. Een heel bizar gevoel om met een heel andere outfit een wedstrijd te lopen. Het lot was ons niet zo goed gezind want bij de lottrekking kreeg Vera de 2e startplaats toegewezen. Nooit een ideale uitgangspositie maar beter dan te moeten starten. Singapore was deze eer te beurt gevallen. In de eerste ronde diende sipjin en hansoo getoond te worden. Best zenuwachtig gingen we van start. Bij het einde van deze ronde had Vera de 4e plaats na Mexico, Rusland en Chinees Tapei.
De finale zou pas 5 uur later gelopen worden. Dat was een moeilijke tussenperiode. Zou het lukken om nog meer naar voor te komen in de categorie. In de finale moest Vera als eerste de mat op. Jitae en Cheongkwon dienden gedemonstreerd te worden. Zoals altijd perikelen tijdens deze finale. Na het tonen van haar tweede vorm werden de punten niet getoond. De jury was van mening dat Vera pyongwon moest lopen en hadden punten gegeven op deze poomsae, wat totaal niet kon. Vera werd voor de keuze gesteld ofwel de lage punten aanvaarden ofwel opnieuw Cheongkwon lopen. Zo'n grap was nog nooit gebeurd op een WK. Een echte keuze had Vera niet en ze verkoos terug de mat op te gaan. Ondanks de stresserende toestand slaagde ze er opnieuw in om een feilloos parcours af te leggen. Ze behaalde een totaal score van 8,02. De Russische die net na haar de mat opmoest behaalde een eindscore van 8,03. Dit betekende dat Vera met het kleinst mogelijke puntenverschil namelijk 0,01 punt het zilver aan haar neus zag voorbijgaan ten voordele van het gastland.

De eindscore werd: Mexico goud, Rusland zilver, Vera brons en Canada die vierde eindigde in de eindscore kreeg ook brons als een gedeelde derde plaats. Ondanks de medaille was er toch wel ontgoocheling aangezien Vera op het EK nog met een puntenverschil van meer dan 3 punten won van Rusland. Er waren 53 deelnemende landen ingeschreven over alle categorieën. Op vlak van de jurering was het algemeen een heel ontgoochelende wedstrijd. Vele grote landen zoals Italië, Turkije, Iran en Spanje hadden de grootste moeite om medailles te halen.
Vera kreeg wel heel wat felicitaties van topcoachen voor haar mooie gelopen poomsae. Nu kan ze haar deelnames aan EK's en WK's op een fantastische manier afsluiten. Elke topsporter droomt ervan om op een hoogtepunt af te sluiten en dit kan Vera nu doen. Zij is de enigste Belg die tot hiertoe medailles haalden op EK en WK vlak. Haar naam zal voor altijd in het museum van Kukkiwon (Seoul, Korea) prijken als medaillehouder op wereldvlak.